Mrkvový koláč a borůvky

Je zima, snížek, chladno, bílé světlo, led a mráz. Škrábeme okna na autech, odhazujeme chodníky, ometáme střechy, utíráme psům mokré tlapky, vytíráme kalůže pod botami, myjeme si boty od soli (aspoň někdy), nenosíme podpatky (nejsme sebevrazi), navlékáme rukavice...

OK, ale hlavně - pijeme čaj (občas s rumem), horké kávy (nejen teď v zimě) a jíme samé dobroty, které prostě navozují teplo v bříšku (jako v pokojíčku) a hlavně vypouští do těla onen slastný pocit, když je všechno v pohodě, máme se krásně a modlíme se, aby ten talířek byl bezedný.

Bohužel, není to tak! ALE, aspoň na chvíli to uspokojí a je všechno zahaleno duhou. 
V práci jsem měla tuto porcičku v krabici a jedla ho...a usmívala se a vůbec mi nevadilo, že jsme zapadli sněhem a kamiony neodjedou...všechno bylo v tu ránu pryč! Jen já a můj koláč...
Upečený korpus.
Tento koláček je perfektní k navození tohoto pocitu. Tedy, mě jej navodil okamžitě a věřte mi, bylo kruté ho péct den předem a ochutnat až ráno v práci, po tréninku a odvalení těch nejhorších emailů, kdy jsem otevřela krabičku a povzdechla si, že KONEČNĚ si ho mohu vychutnat. A možná i proto chutnal tak ...tak bezvadně!

Ingredience
80 g vloček
3 celá vejce
125 ml bílků (cca 3-4 bílky, podle velikosti vajec)
1/2 prášku do pečiva
2 na jemno nastrouhané mrkve
145 g bílého jogurtu
Sladidlo dle chuti

Na doladění: 
210 g bílého jogurtu (Řecký jogurt Milko 0% tuku)
60 g borůvek

Postup

Z bílků jsem si vyšlehala tuhý sníh. V druhé míse jsem si umíchala všechno ostatní, ochutila tak, aby bylo přiměřeně sladké. Poté jsem do těsta lehce vmíchala tuhý sníh. Těsto jsem nalila do vymazané a vysypané formy na koláč. Dala jsem péct na cca 160°C a cca 25 minut. 
Po vytažení z trouby jsem nechala úplně vychladnout. Smíchala jsem si jogurt a borůvky, ale jen lehce, nechtěla jsem borůvky rozdrtit a osladdila jsem kapičkami FLAVDROPS white chocolate. 

Natřela jsem touto směsí povrch koláče a dala chladit do lednice. 

No, měla jsem z toho krásnou snídani a pak odpolední svačinu, kterou jsem si ještě vylepšila kešu máslem s Vanilkou od Myprotein!
BOŽE!!!!!
Proč to skončilo? Zjistila jsem, že mám vztah se svým koláčem...je to hřích?
Navíc, koukněte, že je ho dost a hodnoty jsou velice příznivé. Jsou z toho dvě pořádné jídla, které zaženou hlad, dodáte tělu potřebnou energii z kvalitních surovin - vločky, vajíčka, jogurt, zelenina a ovoce? Takže...hřešit a mlsat se dá velmi zdravě a rozumně. 

Tak jo, už nebudeme ronit slzy nad snědeným koláčem, protože víte co? Můžete si ho upéct kdykoli se Vám zachce, je super lehký, super dobrý a můžete ho často měnit a tvořit vlastní neskutečné kombinace. 
Místo mrkve nastrouhejte jablka/hrušky/cuketu/dýni. Přidejte skořici, pumpkin spice a je to zase o jiný level jinde! Nahoru můžete namazat co se Vám zlíbí, rozkrojte jej a spojte krémem, nutella, proteinella, arašídové máslo, pudink...BOŽE!, je toho tolik, tak šup do toho a uvidíte, nebudete litovat! Slibuji...

Tak ať Vám chutná, ať máte vždy hezký pocit z jídla, dobrý koláč po ruce...A prostě fajn páteční den. 

Vaše M.

Komentáře

  1. Koláč vypadá parádně :) Je super, že je těsto tak variabilní. Moje dnešní snídaně vypadala dost podobně, korpus takhle s krémem :) Pořád přemýšlím, jestli si mám pořizovat tuhle formu na koláče, snad tahle jediná mi chybí :D Jinak já mám na dnešek připravené cupcakes, tak už se moc těším, až je ochutnám :) Už aby tu byla sezóna borůvek!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu.
      Mám ráda recepty, které máš, používáš a vždy z něj vznikne něco jiného.
      Tahle forma je moje vlastně takový jediná na koláč. Nemám dortovou, ta se mi rozbila a už jsem si nepořídila novou. Hodně teď používám srnčí hřeb nebo silikonové cokoli.
      Muffiny jsem teď dělala taky, ale slané ;) tak se kdyžtak koukni na recept a můžeš vyzkoušet fajn změnu!
      Měj krásný den.

      Vymazat
  2. Miluju borůvky, recept si ukládám a určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus a dej mi vědět, jak ti chutnal. Třeba ho ještě vyhoupneš na jiný level!
      Hezký den.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky