Vepřové kari s kokosovým mlékem

Hezké nedělní dopoledne všem!


Jak si užíváte krásného počasí? Je pravda, že včera to nebylo nic moc, za to dnes? Už v sedm ráno jsem stepovala před naší místní Hruškou a říkala si, jestli nejsem trapka, že tak brzy jdu do obchodu...avšak místní "tetky" mě předstihly, byly tam už v 6:30!!!!
Takže..no stress. 
Dnes mám jasný plán..a to chytat barvu. Barvou připomínám přírodní TOFU a to zas tak moc letní není...no ni? Takže betakaroten v sobě, plavky na sobě a hurá na sluníčko! 

Ve čtvrtek mě letní nálada brala naplno a tak jsem měla chuť na něco extra super duper dobrého. V ledničce na ně koukala chudinka napůl snědená plechovka kokosového mléka (ano, stydím se, že jsem ji nechala tak dlouho čekat!) a přemýšlela jsem, co s ní. 
V mražáčku jsem vykopala 3 plátky vepřové plece a tak jsem šla do toho..


Já měla kokosové mléko
z Tesca. Bylo mé první, které jsem ochutnala
a jsem s ním spokojená....
Budete potřebovat:
maso (jakékoli), já dlouho neměla vepříka, dostala na něho chuť, takže moje maso bylo...viz. výše ale musí být super i hovězíííí (mňáááám) nebo pro vegetariány poslouží stejně dobře sojové maso...
1 větší cibuli
1 středně velký brambor
cca 1/2 plechovky kokosového mléka (cca 200 ml) 
vývar (voda)
kari koření dle chuti, 
sůl, pepř, 
2 stroužky česneku


Příloha? Přítel to cpal s chlebem, já si dopřála celozrnný kuskus ale dokážu si to přesně představit s gnocchi (ooooo Mirko, asi budeš dneska vařit!). Nebo taky rýže...
No a postup? Je to celkem dosti jednoduché (a v tom je genialita!). Nakrájela jsem si na drobno cibulku, dala zpěnit na olej + česnek....maso na kostičky jsem přidala do základu, nechala opéct. Až se maso ze všech stran zatáhlo přisypala jsem kari koření. Kolik ho dáte, je čistě ve vaší režii. Pamatujte, že je toto koření celkem dost ostré, takže kdo nerad pálivé, dá opravdu jen na chuť a provonění. Já jsem se nešetřila, ale také to bylo velmi znát!! Připadala jsem si další den jako Maršal Malinovskij! Když byl základ s masem připraven. přidala jsem 2 naběračky vývaru (stejně poslouží voda + kostka bujónku...ale pssst, neříkat Polreichovi). Nechala jsem probublat, přilila jsem promíchané kokosové mléko (hustou část jsem musela pořádně promíchat s kokosovou vodou, která zůstala schovaná na dně plechovky a nahoře byl krásný kokosový krém!). Promíchala. NEchala jsem probublávat na mírném plameni a abych nemusela zahustit jíškou, nastrouhala jsem si na jemném struhadle brambor. Přidala do kari a nechala bublat, dokud nebylo maso měkounké a brambora úplně rozvařená. Dochutila jsem solí, ale nebylo moc potřeba.
Omnommnom...ještě horkééééé
HOTOVO! 
Jak říkám, je to super lahodné jídlo. Myslela jsem si, že přítel nebude chtít ani ochutnat, ale nakonec mi všechno snědl, takže jsem byla ráda, že jsem si dala svoji obědovou porci a bylo po všem. Dal si oběd a pak večeři a další den zbylo tak pro jednoho, takže si to nenápadně zabral pro sebe, se slovy: "ty si stejně dáš něco jiného". No...tak to bychom měli...

Snad Vám bude chutnat. 
Užijte si krásný sluníčkový den, hlavně se nespalte (jako já každé léto) a přeji krásnou hnědou barvu všem!
Vaše M.

Komentáře

  1. si veľmi šikovná, ja sa len učím variť a pre mňa je to veľmi ťažké, chcem sa naučiť variť s tým čo mi ostane :D aby som to všetko pomíňala haha :) ale určite vyskúšam :)

    http://bytfitjein.blogspot.sk/ určite si pozri moju giveaway!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj a děkuji za fajn koment.
      Já stále zkouším a experimentuju, mnohdy z toho nevyjde nic extra. Ale chybami se člověk učí. Vyzkoušej a uvidíš...jde to z jakéhokoli masa. Věřím, že třeba hovězí tento pokrm povznese o level výše! Držím pěsti a přeji dobrou chuť :-)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky