Dýňový koláček s tvarohem
A je to tady.
První listopad. Takže co to znamená? Inu, změnil se nám čas, jak víme. Trošku to možná některé mate.
Taky to znamená, že většinu dne bude tma! Ráno v 5 vstáváme do práce a když se kolem půl čtvrté vracíme, začíná se pomalu smrákat. Mě to ale vůbec nevadí. Teď ne.
Konec roku = Vánoce.
Vánoce = pohoda, čaj a krásná výzdoba.
Takže to je vlastně všechno fajn.
Začne mě to štvát až po novém roce. Jaro daleko, zima, břečka na cestách. Žádné kouzla, rolničky a cukroví. Prdlajz!
Takže teď si to užíváme. Čajíky (s rumem), svíčky (viva la Ikea), koření (skořice, perníkové, pomerančová kúra, citronová...všude), dýně (hodně), mandarinky (ještě víc), čepice, huňaté oblečení, deka u televize a tak nějak.
No a k tomu všemu pasuje i tento koláček.
Recept - korpus:
- 45 g otrub/vloček/mouky
- 1 vajíčko
- 1 hrnek nastrouhané dýně Hokkaido
- lžička škořice
- lžička prášku do pečiva
- lžíce tvarohu (rozbalila jsem balení 250 g ve vaničce)
= vymixovat/vymíchat do těsta.
Naplnila jsem s tím malou formičku na koláč. Udělala důlek a vytáhla těsto do okrajů. Těsto na korpus je vláčné díky dýni, takže jsem pěchovala lžící.
Poté jsem si připravila náplň.
Zbytek tvarohu, který jsem použila i do těsta. K němu jsem přidala jedno vajíčko, sladidlo, citronovou kúru. Vlila jsem do připraveného korpusu z dýně a je to.
Šoupla jsem to do trouby, kterou jsem si předehřála na cca 160°. Pekla jsem dozlatova. Cca 25 minut. Nechala jsem v troubě dojít.
Nejlepší je, když vychladíte koláč v lednici. Například hodinu před jídlem ho vytáhnete, ať není jako led. Tvaroh pěkně zatuhne. Chutě se spojí, a je to pecka!
K tomu jsem udělala Chai Latté a nechala jsem se unášet podzimními vůněmi.
Krásný první listopadový den Vám všem!
Vaše M.
Komentáře
Okomentovat