Dýňová "mléčná rýže"
Nejsem ani vegan, ani vegetarián a vlastně...nekloním se k žádnému stravovacímu trendu. Nejsem snad ani extrémista ( ok, nědy jsem a hodně) ale když je něco dobrý, je mi jedno z čeho to je a kdo to vymyslel.
A tohle je přesně ono. Dýňová rýže, sladký kaše a prostě. Je to výtečný dezert.
A tohle je přesně ono. Dýňová rýže, sladký kaše a prostě. Je to výtečný dezert.
Budete potřebovat:
- 1/2 dýně Hokkaido
- Smetana 12% a více
- Sladidlo dle chuti
- 1 žloutek
- Skořice/perníkové koření
Dýni jsem si pokrájela na větší kostky a ty naházela do sekáčku, který je součástí mého tyčového mixéru. Zapla jsem na párkrát, aby se dýně rozsekala na zrnka velikosti zrn rýže. Poté jsem do kastrůlu nalila smetanu (cca 400-500 ml), přidala dýni, sladidlo a perníkové koření. Zamíchala a nechala projít varem, poté jsem plamen ztišila, přiklopila pokličkou a nechala mírně prohřívat cca 5-7 minut...dokud nejsou zrnka dýně měkká ale pozor - nerozvařit na kaši.
Až bylo hotovo, odstavila jsem a smíchala lžíci horké dýňové smesi v misce se žloutkem, tuto žloutkovou směs jsem pak vlila do kastrůlku ke zbytku dýňě. Promíchala a nechala odstát, krásně to zhoustne. Já to jedla teplé, jako kaši, ale je to super dát do mističek/pohárků a dát vychladit do lednice, pak třeba ozdobit řeckým jogurtem a je to vynikající dezert.
Zkuste zachovat tu strukturu rýže a nerozvařit celou směs, i když ani to by nebyl problém, ale je to moc fajn, když máte pocit, že to řýže fakt je. Je to provoněné podzimem a vánocemi. To koření dělá hodně. Postačí třeba jen i skořice, já zvolila perníkové.
Pod toto se podepisuji. Inspirovaly mě holky z Paleo skupiny na facebooku a je to fakt dobrota.
Pani a ja si uz fakt myslela, ze je to z ryze :) vypada to tomu hodne podobne!! Urcite to musi byz dobrota a navic ted v tech mrazech to urcite krasne zahreje :) tady se neradim k zadnemu smeru. Presne jak pises, kdyz me z toho smeru neco chutna, tak si to s radosti pripravim :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Jojo, já byla velice mile překvapená Míšo, až budeš mít chuť na něco fakt vánočního...je to vynikajicí!
VymazatDobrý den, výborný recept, ale opsaný. Originál je od skvělé Lucky Grusové z Paleosnadno.
OdpovědětVymazat