Pro kvalitní ráno naše, poslouží nám vždycky kaše!





Hezký den všem...

jak si užíváte pátečního večera? Věřím, že určitě nějak aktivně, možná odpočinkově, anebo se staráte stejně jako já o maroda! Ano ano, muži a nemoc. Však to známe všechny. Nekonečné téma. Můj přítel prostě ve středu přišel domů už hodinu po tom, co odešel (překazil mi všechny plány - ne na milence, na úklid, cvičení a..prostě moje věci. chi chi). Vypadal teda všelijak, jen ne zdravě a tak je pravda, že celou středu byl zavřený v ložnici, odkud vyšel akorát tak na záchod, napít se a zase zpět. 
Ovesná kaše - jahody, kakao, javorový sirup
No a tak si dovedete představit, co můj celodenní program doprovází. Čajíčky, prášečky, krájení ovocíčka, foukání bebíčka a tak daáááále, a tak dááále. 
Ale mě to nevadí. Respektuju cizí "neštěstí" a tak se starám s klidem (někdy už i bez něj) a přitom přemýšlím, co s načatým večerem. 
S díky jsem odmítla pozvání do bááru od kamarádek, na zítřek plánuji první oslavu mých narozenin, které se blíží už příští týden (těch oslav bude hned několik), takže chci být ráno fit a čerstvá a navíc, přece ho tady nenechám v umírajícím stavu (rýmečka jedna!). Ale nevadí, duben bude, co se oslav týče velmi náročný, takže o nic nepřijdu.


Ale...abych se vyjádřila k tématu. KAŠE. Moje nejmilejší jídlo na světě. Prostě miluju snídaně. Ať je jakákoli, ale snídaně je prostě královna jídel. Teď jsem si vzpomněla na film se Silvestrem Stalonem - Stůj, nebo maminka vystřelí. Znáte ho? Je to stará záležitost, ale i Silvestra maminka poučovala o důležitosti snídaně:-) :-) :-) bože..jsem jako ona!!!!
Pamatuj si Joe, snídaně je pro vývin to nejdůležitější!!!


Je to jakýsi rituál (aspoň pro mě), kdy si v klidu sednu, a vychutnávám každou lžičku všeho, co si nachystám. Vychutnávám (někdy hltám) a usmívám se na přicházející den, ať je jakýkoli. 
Ovesná kaše, skořice, banán, javorový sirup
Kaše do mého života vstoupili tak před dvěma roky. Nikdy jsem nechápala, jak někdo po ránu může vložit do úst něco teplého, z mléka a ještě sladkého. A ono ouvej! Už mi nic jiného nechutná. Zjistila jsem, že pak už sladké přes den moc nemusím. Tím neříkám, že si ho nedám. Například v létě prostě odpoledne bez zmrzliny nebo Mrože si nedokážu představit. Sem tam bebe sušenky nebo oříšková tyčinka odpoledne taky padne, takže nemůžu říct, že to nedělám. Ale kaše mi dala pocit dobrého startu, klidu v břiše a díky nim jsem přežila raní přednášky bez kručení v žaludku až do 11 dopoledne, kdy byla první přestávka a já si dala sváču.

Navíc já (naštěstí, děkuji vám geny moje) nejsem typ, který by ujížděl na sladkém. Pro mě nejmilejší sladkost je jitrnice nebo tlačenka, ale i od nich jsem upustila, i když jednou za rok, ochutnám! Prostě čokoládu jsem si teď výjimečně dala dvakrát po sobě do kaše (viz. fotky) a mám zase tak na rok pokoj. Ani si už nepamatuju jak chutná Milka a jak říkám. Mou větší obětí byly brambůrky, slané oříšky, salámy, klobásky a tyhle typy mňamek. Takže i proto je mé překvapení tak velké, že sladká snídaně leze! Chápejte, já jsem vždy v rodině byla ta, která vstala a vařila párky, míchala vejce se slaninou, mazala chleba paštikou...a teď? Kašičky...uff.

Tak a teď k věci. Chutě, materiál, suroviny.
Vločky, ty kupuji jakékoli. Je mi celkem jedno jaké jsou, nejraději mám ale z Lídlu jemné vločky nebo z Mark & Spencer jejich krabici na Porridge. 
Další surovina - Pohanková krupice. Oooo jak já ji miluji. Je to moje nejvěrnější kámoška po ránu a je fakt, že ji jím velmi často a pořád se mi nepřejedla, tak doufám, že to tak i zůstane. 
Sem tam místo těchto dvou stálic zvolím kuskus nebo jáhly na sladko. Sem tam mi skočí do snídaně i něco slaného, ale jak jste si všimli, pečivo moc nejím, takže to odpadá. 
Samozřejmě, dost často se mi vloudí do snídaně i moje sladká, zdravá verze nějaké buchty:-P

Kaši miluji jednoduchou, lehce sladkou a krémovou. 
Ovesná kaše, kokos, javorový sirup a malinýýýý

Co se pohankové krupice týče. Jediná moje příchuť kterou si dělám asi po stomilionté (i dnes) je lžička arašídového másla, lžička tvarohu a tyto hromádky zalít horkou, hotovou krupicí. Osladit sirupem nebo třtinovým cukrem. Oooo... Jen o tom mluvím, nemůžu se dočkat rána.  Vždycky si prostředek talíře, kde jsou ty dvě "kopky" nechávám nakonec. "Objídám" pomyslný ostrov a potom, s malým množstvím krupice si všechno zamíchám dohromady, a to je teprve zážitek!!! Krupice "zkrémovatí", tvaroh vše zjemní. Wow...(bože jak si to po sobě čtu, je to jak gastronomické porno!).
Ovesné kaše ty můžou být jakékoli. Mám je většinou nejraději s ovocem. Jahody jsou moje nej, spolu s hořkou čokoládou(velmi hořkou - Lindt 90%) , nebo s kiwi, banánem a jablkem. V mrazáku mám zásoby borůvek, takže i ty se sem tam přikutálí na můj talíř...
Zbožňuji taky kokos. I ten někdy pozvu na snídani.
A taky, když je sezona, tak je mým miláčkem pořádná hrst malin nebo rybízu. Ježiš už ať je lééééto. 
Ovesná kaše, kostička hořké čokolády, mražené borůvky, javorový sirup
Všechny kaše nemám nafocené. Vždy jsem si fotila jen dorty, cukroví a zákusky, které jsem vlastnoručně vyrobila, ale snídaně a vlastně všechny mé recepty, jsem nikdy nefotila, takže proto jich je méně. 

Co mám na kaších ráda je jejich flexibilita. Můžete je dochucovat dle vaší fantazie. Nikdy nemusí být stejné a to je úchvatná změna oproti nudnému rohlíku se šunkou, sýrem nebo vajíčkama. I když, míchaným vajíčkům taky málokdy řeknu NE!

Jáhlové vločky, javorový sirup, kostička čokolády
Teď ráda snídám i ovoce s Tahini pastou, ale o tom zase příště, nic se nemá přehánět. 

A co vy a vaše snídaně? Snídáte nebo to necháváte až na "dopolední sváču"? A co vaše oblíbené chutě kašííí?

Přeji hezký páteční večer a ještě krásnější sobotní ráno!

Dobrou noc všem...
Vaše M.

Komentáře

  1. Vypadají nádherně :) Jak je přesně děláš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, děkuji za chválu.
      Do cca 150 ml mléka nasypu přibližně 3 velké lžíce ovesných vloček (nakupuji v Mark&Spencer nebo z lidlu - najdeš je v mých předchozích článcích). Dokud kaše nezačne lehce probublávat, nemíchám. Hodně lidí se bojí, že se kaše připálí, ale nikdy se mi to nestalo. Potom promíchám a je to. Sladím až na talíři...

      Vymazat
  2. Vypadá to moc krásně ! V blízké době, si to zkusím připravit :) Děkuji za tip !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej, stojí to za to..hned je pak lepší den, snad bude chutnat, dej pak vědět ;-)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky