Jablečno/mrkvový koláč se švestkama


Hezký jarní den přeji všem...

i když název vypadá všelijak, můžete mi věřit, že výsledek je více než-li uspokojivý. To víte, nechce se mi někdy nic moc vymýšlet a tak kouknu do svých tajných zápisků, sbírek, časopisů a prostě do všech receptů, které se mi doma povalují a udělám z toho kombinaci nevídanou. A tou je i tento úžasně lehký koláč. 

Nejdříve jsem nevěděla, zda zvolená kombinace bude tou pravou a jestli to třeba bude doma chutnat (hlavně mně, že) ale tak jsem se do toho pustila, protože co s volným časem, no ne?
Vidíte ten sirup na povrchu? ...wow..



Na koláč (do dortové formy) jsem potřebovala:

4 celé jablka
1/4 hrnku oleje
1/2 balíčku PRDOPEČ
1/2 hrnku mléka (jakéhokoli, nebo pokud ani mléku neholdujete, postačí i voda)
1 hrnek celozrnné mouky (já použila špaldovou)
1/2 hrnku sladidla (v mém případě med)
1 vejce
2 nastrouhané mrkve

Jablka a mrkve jsem si očistila a nastrouhala (mrkev na jemném, jablko na hrubším). Poté jsem všechno smíchala a těsto nalila do dortové formy (vymazané a vysypané). A aby to nebylo jen takové nudné upečené těsto, šáhla jsem do mrazáku do "ovocného šuplíku" a našla ještě pytlík švestek ze zahrádky (ne, nejsem Hujer). Rozdělila jsem si je na jednotlivé půlky a pokladla jimi povrch koláče, důlky nahorů a posypala skořici a trochou třtinového cukru. 
Pekla jsem v horkovzdušné troubě cca 20-25 minut, prostě až se těsto nelepilo na špejli.


Jsem si dovolila, švestičky...se zahrádky...

Odpoledne přijela kamarádka na návštěvu a tak jsem věděla, že to bude super premiéra tohoto koláčku. Po ochutnání před podáváním jsem zjistila, že není tak typicky "sladký" jak koláče normálně bývají a tak jsem jej po povrchu, polila lžičkou javorového sirupu. Nechtělo se mi tento koláč klasicky "posněžit" bílý cukrem...
A byl to tah na bránu!!!
Sirup se lehce vsakoval do kyprého a vláčného těsta a prostě..byla to jedna báseň. Švestky byly krásně voňavé a skořicové a ta kombinace se stala mou srdcovou.



Určitě vám ho doporučuju upéct. Bude určitě super i jako Velikonoční koláč...třeba ozdobit krémem a čokoládovými vajíčky, nebo marcipánem ..prostě fantazii se meze nekladou v žádné činnosti. A o gastronomii to platí dvojnásob!!!



Přeji hezký sladký víkend všem!
Vaše M.

Komentáře

  1. Tak tímhle jsi mi akorát padla do noty, v mrazáku mám taky švestky a už dlouho přemýšlím, co s nimi :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se dílo podaří ;-) pak dej vědět, jak koláček dopadl. Mě moc chutnal:-)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky